Subsidie actie Alphen a/d Rijn
Google reviews

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Voordelen Groendak

Duurzaam wonen. Een van de snelst stijgende trends van de afgelopen jaren. Logisch want de planeet heeft het moeilijk met ons. De voorspellingen zijn in 2025 dat 70% van de mensheid in een stedelijk gebied woont. En deze stedelijke gebieden worden telkens warmer en bevatten vaak weinig natuur. Daar willen wij verandering in brengen! Misschien was je al over en wilde je al een groendak kopen, helemaal goed! Maar voor degene die het nog niet helemaal zeker weten hebben wij de voordelen van een Groendak op een rijtje gezet:

Zomers koeler

Afhankelijk van de isolatie van het dak, kan het onder een groendak wel tot 4 graden koeler blijven dan een gewoon dak. Dit komt niet per se door de extra substraatlaag maar heeft voornamelijk te maken met de reflectie van zonlicht, schaduw van de begroeiing en de verdamping. Is het dus warm in uw huis in de zomer? Leg dan een groendak aan! Gemiddeld bespaart een groendak 3-7% aan verkoelingskosten in de zomer. Dit kan bij woningen met een bouwjaar voor 1987 oplopen tot 22%.

Levensduur dak

Een traditioneel zwart/grijs dak gaat ongeveer 20 tot 25 jaar mee. Een groendak gaat 40 tot 50 jaar mee. Dit komt grotendeels door het effect dat UV straling heeft op de veroudering van de daklaag. Door het groendak komt deze dus niet meer direct op het zwarte dak terecht.

Biodiversiteit

Veel insecten zoals bijen, zweefvliegen, kevers en spinnen vinden een plekje op groene daken. Ook sedumdaken met een kleine substraatlaag dragen bij aan de biodiversiteit maar de grootste bijdrage komt door de dikkere substraatlagen te vinden bij de traditionele, kruiden en grassen pakketten.

Zonnepanelen

Zonnepanelen functioneren optimaal bij een temperatuur van rond de 25 graden. Waar met een zwart dak het kwik kan oplopen tot wel 80 graden, wordt het bij een groendak doorgaans niet warmer dan 35 graden op het dak. Door de aanleg van een groendak leveren zonnepanelen gemiddeld 6% meer energie op.

Uitzicht

Naast dat een groendak ontzettend veel voordelen heeft voor u en uw omgeving is een groendak ook ontzettend mooi om te zien. Daarnaast werkt een groene omgeving rustgevend. Wist je bijvoorbeeld dat mensen de helft minder stress ervaren in een plantenrijke omgeving?

Waterbuffering

De sedumplanten op het dak verdampen gemiddeld 45 tot 70 procent van de neerslag. Dit zorgt voor verkoeling binnen en buiten. Daarnaast kunnen onze lichtgewicht groendak pakketten tussen de 25 en 37 liter per m2 vasthouden. Hierdoor heb je minder last van wateroverlast bij de extremere regenbuien die we de laatste jaren steeds meer in Nederland zien.

Waardestijging woning

Uit onderzoek is gebleken dat de waarde van een pand in een groene omgeving 4 tot 8% hoger ligt dan een vergelijkbaar pand in een niet groene omgeving.

Filtert de lucht

Een groendak filtert de lucht in de omgeving. Het haalt fijnstoffen en CO2 uit de lucht. Hoe hoger de begroeiing op een groendak hoe groter dit effect.

Isolatie winter

Alhoewel een groendak een deel van zijn isolatiewaarde verliest in de winter komt onderzoeken voort dat een groendak gemiddeld toch een R-waarde van 0,3 – 0,4 zou bevatten. Dat scheelt zo weer een paar procent aan verwarmingskosten.

Nog wat leuke feitjes uit onderzoeken die zijn gedaan naar planten in de omgeving

  • 40 seconden naar een groendak kijken zorgt ervoor dat je daarna minder fouten maakt in computerwerk
  • Patiënten gebruiken tot 30% minder pijnstillers in een groenere omgeving
  • Patiënten verblijven gemiddeld 1 dag korter in een ziekenhuis met uitzicht op groen (dak).

bron: https://www.greendealgroenedaken.nl/facts-values/

Scroll to top