Subsidie actie Alphen a/d Rijn
Google reviews

Is er een subsidie voor groene daken?

Subsidie voor Groene daken

Veel gemeenten, waterschappen of provincies bieden subsidie aan voor een groendak. Deze subsidie wordt, afhankelijk per instantie, vaak berekend op een bedrag per vierkante meter of een percentage van de gemaakte kosten. Subsidiebedragen voor een groendak variëren ongeveer van 20 euro per vierkante meter tot 40 euro per vierkante meter, of 20 tot 50% van de gemaakte kosten. Ook zit er vaak een maximumbedrag aan een subsidieaanvraag of wordt er gerekend met een staffel. Zo heeft de gemeente Leeuwarden bijvoorbeelde de volgende staffel:

< 100 vierkante meter = 30 euro per vierkante meter

> 100 en < 250 vierkante meter = 20 euro per vierkante meter

> 250 vierkante meter = 10 euro per vierkante meter

Met als maximum bedrag 10.000 euro per perceel.

Voorwaarden subsidie

Er worden voorwaarden gesteld aan een subsidie voor een groendak. De voorwaarden variëren per instantie, maar er zijn wel een paar die vaak terugkomen:

  • Waterbergend vermogen van het groendak per vierkante meter. Dit moet vaak minimaal 25 liter per vierkante meter zijn voor de subsidie op een extensief groendak. Dit is een groendak met lage begroeiing zoals sedum.
  • Je bent eigenaar van het pand waar het groendak op gelegd gaat worden of hebt toestemming van de verhuurder.
  • Er is vaak sprake van een minimaal aantal vierkante meter groendak. Bij de gemeente Leeuwarden is dit bijvoorbeeld 6 vierkante meter. Kom je niet aan de minimumeis van jouw gemeente,provincie of waterschap? Combineer jouw groendak met een buur, dat wordt vaak toegestaan!
  • De gebruikte substraat voldoet aan BRL 9341. Dit is een keurmerk voor steenachtige substraten waardoor de gemeente, provincie of waterschap weet dat de substraat voldoet aan het besluit bodemkwaliteit.

Hoe vraag ik subsidie aan?

Ook dit verschilt per instantie, maar vaak gaat dit via een downloadbaar formulier of een digitaal formulier. Soms kun je dit digitaal indienen met DigID, maar bij de gemeente Leeuwarden moet je het formulier downloaden en opsturen per post of per mail. Wat je kunt doen bij een formulier dat je moet downloaden, is gebruik te maken van een PDF-editor zoals de gratis PDF-editor van Gmail. Als je het bestand naar jouw drive omgeving hebt gezet kun je rechtermuisknop klikken op het document en openen met “Dochub – PDF Sign and Edit”. Ook kun je hier gemakkelijk je handtekening toevoegen door de qr-code te scannen en een foto te maken van jouw handtekening met jouw mobiel.

Wat heb ik nodig voor de subsidie aanvraag?

Als voorbeeld zijn er bij de subsidie voor een groendak in de gemeente Leeuwarden de volgende zaken nodig voor de aanvraag van een subsidie:

  • Ingevuld aanvraagformulier voor de subsidie
  • Offerte van een hovenier / aannemer / dakspecialist
  • Kleurenfoto van het dak vooraf
  • Technische specificaties daktuin inclusief waterbergend vermogen groendak
  • Indien er meerdere (mede) eigenaren zijn van één gebouw, een lijst met hun namen, adressen en handtekening (zowel rechtspersonen als natuurlijke personen).
  • Indien er meerdere  subsidie aangevraagd zijn: Overzicht van bij anderen aangevraagde of verkregen subsidie(s).

Kan ik subsidie krijgen?

Om erachter te komen of je ook subsidie kunt krijgen kun je gemakkelijk gebruik maken van de zoekfunctie van de groene subsidie wijzer. Hier kun je simpelweg jouw gemeente invullen en dan zie je de subsidies die er mogelijk zijn voor een groendak. Vaak is deze zoekmachine compleet maar niet alle subsidies van alle instanties staan hier op.

Scroll to top