Subsidie actie Alphen a/d Rijn
Google reviews

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

De meeste platte daken in Nederland zijn geschikt voor een lichtgewicht groendak.. Of jouw dak geschikt is voor een groendak hangt niet alleen af van de draagkracht maar van meerdere factoren zoals de draagkracht, soort dakbedekking, staat van het dak, waterafvoer, hellingshoek en zonligging.

In dit artikel bespreken we deze onderdelen zodat je een goede inschatting kunt maken of jouw dak geschikt is voor een groendak. Kom je er niet uit of wil je ons een dakinspectie laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

  1. Is mijn dak sterk genoeg voor een groendak?
  2. Wat voor soort dakbedekking is geschikt?
  3. Is mijn dakbedekking nog in goede staat?
  4. Is mijn waterafvoer goed?
  5. Hoeveel graden mag mijn dak aflopen?
  6. Is mijn dakrand hoog genoeg?
  7. Komt er genoeg zon op mijn dak?’

Is mijn dak sterk genoeg voor een groendak?

In principe zijn veel daken geschikt voor een (lichtgewicht) groendak. Let hier wel op dat nieuwere bouw vaak steviger is dan oude bouw (1980 of eerder). Wij kunnen je geen vuistregel geven die vertelt of jouw constructie stevig genoeg is maar de meeste daken zijn sterk genoeg voor een lichtgewicht groendak. Betondaken zijn erg vaak geschikt. Bij daken met een houten constructie kun je met behulp van deze tool een goede inschatting maken: . Houd er wel rekening mee dat deze tool redelijk “streng” is, maar dan zit je wel aan de veilige kant. Kom je er niet uit? Dan helpen we je graag. Mocht je 100% zeker willen weten of jouw dak het kan houden? Schakel dan een constructeur in.

Wat voor soort dakbedekking is geschikt?

Er zijn drie soorten dakbedekkingen die het meest voorkomen: bitumen, EPDM en PVC dakbedekkingen.

    • Bitumen: De meest voorkomende soort is bitumen, dit wordt ook wel dakleer of roofing genoemd en is te herkennen aan de grijszwarte asfalt achtige substantie. De meeste bitumen daken zijn niet automatisch wortelwerend. Voordat je hier een groendak op gaat leggen moet je een wortelwerende folie toepassen. Deze verkopen wij ook. Vul in onze berekentool in dat je dak niet wortelwerend is dan wordt deze automatisch toegevoegd. Indien je jouw dakbedekking laat vernieuwen of overlagen kun je ook kiezen voor een wortelwerende bitumen, vraag hier specifiek naar bij jouw dakdekker. Meer weten of bitumen dakbedekkingen en het herstel hiervan? Lees dan dit artikel.
    • EPDM: EPDM komt als tweede dakbedekking het meest voor. EPDM is een dakbedekking gemaakt van rubber. Deze dakbedekking is milieuvriendelijker en gaat, mits goed aangelegd, langer mee dan bitumen. EPDM daken zijn wortelwerend en daarmee direct geschikt voor een groendak. Je hoeft dus bij EPDM daken geen wortelwerende folie toe te passen.
    • PVC: PVC is een kunststof dakbedekking en is uit zichzelf wortelwerend. PVC is een nieuw soort dakbedekking die een wit/grijsachtige kleur heeft. Op een PVC dak kun je direct een groendak aanleggen.

Is de staat van mijn dakbedekking nog goed?

De staat van de dakbedekking is erg belangrijk voor het aanleggen van een groendak. Je gaat namelijk voor langere tijd een groendak aanleggen. Een groendak gaat namelijk al gauw 60 jaar mee. Is jouw dakbedekking al richting het einde van zijn levensduur of zijn er beschadigingen dan is het verstandiger om deze te vervangen of te overlagen. Je hebt dan een nieuwe dakbedekking onder jouw groendak waardoor deze ook twee keer zo lang meegaat. Een bitumen dakbedekking kan dan wel zo’n 40-60 jaar meegaan.
 

Is mijn waterafvoer goed?

Om ervoor te zorgen dat er geen water ophoopt op het dak wordt een dak altijd op afschot gelegd. Tegenwoordig worden nieuwe platte daken altijd gebouw op 1,5% afschot. Dit houdt in dat het dak iets schuin ligt richting de waterafvoer(en) waardoor het water altijd wegstroomt. Vaak blijft op een dak wel water staan, maar soms is dit te veel. Let er op het water op het dak niet hoger is dan 2 cm. Mocht dit wel het geval zijn neem dan contact met ons op. Ook is het belangrijk dat de waterafvoer niet verstopt zit. Voor de waterafvoer adviseren wij altijd om een bolrooster of bladvanger te plaatsen en om deze meerdere malen per jaar te controleren afhankelijk van het aantal groen (bomen en andere planten) in de omgeving van het dak.

Hoeveel graden mag mijn dak aflopen?

Wij noemen een dak van 0 – 5 graden helling een plat dak. In percentages is dit 0 – 8,75%. Dit betekent dat het dak op 1 meter maximaal 8,75 cm daalt. Al onze pakketten zijn geschikt voor deze hellingshoek. Heb je een dak van meer dan 5 graden helling, dan noemen we dit een hellend dak. Heb je een hellend dak van tussen de 5 en 20 graden? Dan zijn veel van onze pakketten nog steeds geschikt om zo aan te leggen. Wij adviseren je dan om dit artikel te lezen of even contact met ons op te nemen, we helpen je graag. Heb je een hellend dan van meer dan 20 graden? Dan heb je een speciaal anti afschuif groendaksysteem nodig. Deze leveren wij ook, alleen is dit maatwerk. Wil je hier advies over? Neem dan contact met ons op.

Is mijn dakrand hoog genoeg?

Een dakrand moet minimaal 6 cm hoog zijn. Is de dakrand lager of op bepaalde plekken lager? Dan kun je een dakrandprofiel toepassen. Deze vervangt dan de dakrand en plaats je aan de buitenkant van het groendak. Als je dak het toelaat kun je ook wat een bredere grindstrook plaatsen wanneer je dakrand iets lager is dan 6 cm. Je plaatst dan bijvoorbeeld 20 cm grind (of meer) en laat dit aflopen naar de dakrand. Dit is bij iets grotere daken een goede mogelijkheid, maar bij kleinere daken raakt de verhouding tussen groen en grind uit balans. Is je dakrand 10 cm of hoger? Dan kun je een kleinere grindlaag toepassen (min. 10cm). Je kunt er ook voor kiezen om het groendak tegen de dakrand aan te leggen maar dit raden wij vanuit onderhouds perspectief en gevaar voor wortelgroei in de dakrand niet aan

Komt er genoeg zon op mijn dak?

Een groendak heeft minimaal rond de 4 uur zon per dag nodig. Vaak zijn daken die liggen op de volgende richtingen geschikt:

  • West
  • Zuidwest
  • Zuid
  • Zuidoost
  • Oost

Er zijn drie richtingen waarbij het afhangt van de omliggende woningen, namelijk noordoost, noord en noordwest. Kijk goed naar hoeveel zon er op het dak komt en of er overal op het dak zon komt. In de winter kan dit natuurlijk minder zijn dan in de zomer maar er moet ook in de winter zon op het dak komen. Wil je hier advies over? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

 

Voldoet jouw dak aan al deze “eisen”? Gefeliciteerd! Je kunt je dak gaan vergroenen. Mocht je er niet helemaal uitkomen of voldoet je dak niet aan een van deze stappen? Neem dan contact met ons op. Dan helpen we je graag.

 

Zelf een groendak samenstellen

Zelf een groendak samenstellen

Met onze module kun je gemakkelijk een groendak samenstellen naar wens. Je krijgt dan direct een prijsindicatie, de mogelijkheid om vrijblijvend een offerte aan te vragen of om direct te bestellen via onze webshop.

Scroll to top