Subsidie actie Alphen a/d Rijn
Google reviews

Kan een groendak op een schuur?

Een groendak op een schuur is in veel gevallen mogelijk. Het is ook vaak goed te beoordelen of de constructie sterk genoeg is want de constructie is vaak goed zichtbaar (bijv. geen plafond).

Waarom een groendak op een schuur?

Een groendak op een schuur leggen heeft vele voordelen, naast dat het een mooi uitzicht geeft vanuit het huis zorgt het groendak ervoor dat de dakbedekking twee keer zo lang mee gaat. Voor een dakbedekking wordt al gauw 60-100 euro per vierkante meter gerekend. Leg je daar dus een groendak op, bespaar je eenmalig die kosten. Tel je daar dan ook de subsidie nog bij op die veel gemeenten geven dan heeft een groendak zich daarmee al terugverdiend. Daarnaast zorgt een groendak voor een verkoelende werking waardoor het tot wel 5 graden koeler blijft in het gebouw eronder, perfect voor schuurtjes dus die vaak niet geïsoleerd zijn en enorm warm worden in de zomer. Daarnaast zorgt een groendak ervoor dat het regenwater voor een groot deel (50-70%) niet afgevoerd hoeft te worden doordat het groen het water verdampt en het gehele groendak pakket flink wat water kan vasthouden: minimaal 25 liter per vierkante meter. Doe je hier een regenton bij, dan vang je 70-80% van je regenwater op en wordt deze hergebruikt, milieubewust, duurzaam en erg handig voor je waterhuishouding in de tuin. Meer weten of de voordelen van een groendak? Lees dan dit artikel.

Hoeveel graden scheelt een groendak?

Een groendak kan het gebouw eronder tot wel 5 graden verkoelen. Dit komt voornamelijk doordat een groendak niet warmer wordt dan gemiddeld 35 graden. Een zwart/grijs dak zoals bitumen of EPDM kan wel 80 graden worden. Daarnaast heeft de verdamping van water door de sedumplanten een verkoelende werking op de omgeving en dus ook op het dak. Het verkoelende effect is het grootst op daken die niet geïsoleerd zijn of koude daken.

Is een groendak geschikt voor een schuur?

Vaak is een groendak op een schuur mogelijk. Je kunt in de meeste gevallen goed beoordelen of het schuurtje sterk genoeg is omdat er geen plafond in zit. Omdat een schuurtje vaak ook niet tegen een muur aan ligt heb je niet snel last van extra belasting door sneeuwophoping of regenwater. Je kunt dan gemakkelijk berekenen of je schuur sterk genoeg is voor een groendak door de balken op te meten en deze in deze tool te stoppen: https://www.houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif. Je weet dan direct waar je aan toe bent. Houd er wel rekening mee dat je ook moet kijken of de zijkanten van het schuurtje sterk genoeg zijn en niet gaan wijken. Ook is het belangrijk dat de fundering van het schuurtje goed is, zodat het niet kan verzakken. Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Lees dan dit artikel of neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Let naast de constructie van de schuur ook op de staat van de dakbedekking en het soort dakbedekking. Gaat het om bitumen, EPDM of PVC, dan is een groendak mogelijk. Let er wel op dat bij bitumen je een wortelwerende folie toepast, dit is niet nodig bij EPDM of PVC, deze zijn al wortelwerend. Is je dakbedekking niet meer in goede staat? Laat dan eerst je dakbedekking vervangen alvorens je er een groendak op legt. In dit artikel staat hoe je kunt beoordelen of jouw dakbedekking nog in orde is.

Kun je lopen op een groendak?

Een groendak is beloopbaar. Nadat je erop hebt gelopen zie je een tijdelijk afdruk maar het sedum komt zeer snel weer omhoog en is een erg stug plantje. Voor werkzaamheden zoals glazenwassen, schilderen of reparaties aan het huis is het geen probleem om op het groene dak te lopen. Zorg ervoor dat wanneer je een ladder op het groendak wil neerzetten je er een rubberen mat onder legt om zo de druk te verdelen. Sommige mensen leggen er een plank onder, dit werkt ook maar qua veiligheid voor jezelf met de ladder kunnen wij dit niet aanraden. 

Is het sedum toch dood gegaan of ontstaan er kale plekken? Pak dan wat goed groeiend sedum van een andere plek op het groene dak en strooi dit uit op de kale plek. Bemest het vervolgens en geef het wat water. In de meeste gevallen is dit voldoende. Werkt dit niet? Koop dan wat potgrond en leg dat op de kale plek (laagje van ~1cm). Stop daar vervolgens het sedum in en bemest en bewater dit. Meer lezen over onderhoud van het groendak? Lees dan dit artikel.

Kun je zelf een groendak aanleggen op een schuur?

Wanneer je geen rugproblemen hebt of andere fysieke beperkingen dan kun je prima zelf je groendak aanleggen op jouw schuur. Zorg er wel voor dat je veilig werkt. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar voor het zelf aanleggen van jouw groendak. Zo zijn er de sedumcassettes, dit zijn bakken met substraat en sedum erin. Deze bakken zijn gemakkelijk neer te leggen op het dak. Je plaatst eerst (indien nodig) een wortelwerende folie, vervolgens een beschermfolie en dan vervolgens de cassettes. De cassettes wegen rond de 85 kilogram per vierkante meter. Lees hier meer over dit pakket.

Je kunt ook kiezen om zelf een lichtgewicht sedumpakket aan te leggen. De lichtste variant is 45 kilogram per vierkante meter en is ook gemakkelijk aan te leggen met wat snijwerk. Je plaats eerst een wortelwerende folie, vervolgens een drainagelaag, dan de substraatrol en vervolgens het sedum. Wij vinden zelf dat dit pakket het lichtst is om aan te leggen en ook vrij eenvoudig. Lees hier meer over dit pakket.

Wil je meer weten over hoe je zelf een groendak kan aanleggen? Lees dan dit artikel.

Heb je een bouwvergunning nodig voor het aanleggen van een groendak op een schuur?

Over het algemeen heb je geen bouwvergunning nodig voor het aanleggen van een groendak op jouw schuur. Zolang je geen veranderingen aanbrengt in de constructie van het dak, je niet een monumentaal pand hebt en het groendak pakket niet zwaarder weegt dan 200 kg per vierkante meter heb je geen bouwvergunning nodig.

Kan een groendak op Bitumen dakbedekking?

Ja! Je kunt een groendak op een bitumen dakbedekking leggen. Zorg ervoor dat je dan eerst een wortelwerende folie toepast. Deze is eenvoudig aan te brengen. In sommige gevallen is het bitumen al wortelwerend maar in de meeste gevallen is dit niet zo. Laat je je dakbedekking vervangen? Vraag dan om wortelwerend bitumen.

Kan een groendak op EPDM dakbedekking?

Ja! Je kunt een groendak op een EPDM dakbedekking leggen. EPDM is vanuit zichzelf al wortelwerend dus is een perfecte ondergrond voor een groendak.

Kan een groendak op PVC dakbedekking?

Ja! Je kunt een groendak op een PVC dakbedekking leggen. PVC is vanuit zichzelf al wortelwerend dus is een perfecte ondergrond voor een groendak.

Meer weten of dakbedekking en het herstellen ervan? Lees dan dit artikel.

Scroll to top