Subsidie actie Alphen a/d Rijn
Google reviews

Groendak op bitumen

Je bent overtuigd van alle voordelen van een groendak en overweegt om een groendak te gaan aanleggen of te laten aanleggen. Je bent de ladder opgeklommen en hebt geconstateerd dat jouw dakbedekking bestaat uit een bitumen dakbedekking (weet je niet wat voor dakbedekking er op jouw dak ligt? Lees dan dit artikel: wat voor soort dakbedekkingen zijn er. je vraagt je nu af: “kan ik een groendak aanleggen op een bitumen dakbedekking?”. 

Lees ook: Zelf een groendak aanleggen van begin tot eind!

Kan groendak op bitumen?

Ja. Een groendak kan prima aangelegd worden op bitumen mits deze in goede staat verkeert, waterdicht en wortelwerend is. Is het bitumen niet wortelwerend? Dan kun je een wortelwerende folie aanbrengen.

Naast de dakbedekking zijn er nog wel andere factoren die invloed hebben of dat er wel of niet een groendak op het dak kan. Lees in dit artikel hier alles over.

Wortelwerende laag

Waar je dus rekening mee moet houden is of het wortelwerend bitumen is of niet. De meeste bitumen daken zijn standaard niet wortelwerend. De wortelwerende laag op de dakbedekking is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen wortels in de dakbedekking groeien. Dit kan namelijk zorgen voor lekkage en schade aan het dak. Nou is het zo dat de wortels van sedum niet heel diep groeien, maar wanneer er andere plantjes in het sedum gaan groeien en deze er niet tijdig worden uitgehaald tijdens de periodieke onderhoudsbeurt (minimaal eens per half jaar) kunnen deze wel diep gaan wortelen. En wanneer je dus een niet wortelwerende bitumen dakbedekking hebt zul je hier iets aan moeten doen. Wat je kunt doen hangt van de staat van jouw dakbedekking af.

Staat dakbedekking

  • Je dakbedekking is in goede conditie
    Dan kun je een wortelwerende folie aanbrengen voordat je het groendak gaat aanleggen. Het is niet lastig om deze wortelwerende folie aan te leggen. Wil je weten hoe je de wortelwerende folie aan moet leggen? Kijk dan deze video op onze aanlegpagina.
  • Jouw dakbedekking is niet meer in goede conditie
    In dit geval zul je de bestaande dakbedekking moeten laten vervangen voordat je er een groendak op gaat leggen. Je kunt er voor kiezen om het bitumen te laten verwijderen en vervangen maar in de meest gevallen kan het overlaagd worden. Is je dakbedekking aan vervanging toe? Ook daarmee helpen we je graag. Wanneer je de dakbedekking gaat vervangen kun je kiezen voor:
    • een nieuwe laag wortelwerend bitumen. Hierdoor hoef je geen wortelwerende folie meer aan te brengen. Wanneer er al bitumen ligt, is dit in de meeste gevallen de goedkoopste en beste oplossing.
    • een EPDM dakbedekking. Deze is vanuit zichzelf al wortelwerend en gaat gemiddeld langer mee dan een bitumen dakbedekking. Het is in het specifiek heel belangrijk dat deze dakbedekking goed aangelegd wordt. We zien geregeld daken met EPDM die eigenlijk 40 jaar mee zouden moeten gaan maar door slechte aanleg na 10 jaar al vervangen moeten worden.

Wat is een bitumen dakbedekking?

Bitumen is een grijze stroperige koolwaterstof dat een overblijfsel is uit de verwerking van aardolie. Bitumen dakbedekking is een materiaal die gebruikt wordt om platte daken mee te bedekken. Deze soort dakbedekking is ijzersterk, waterdicht, onderhoudsvriendelijk, goedkoop en heeft een lange levensduur, namelijk rond de 20 tot 25 jaar.

Een bitumen dakbedekking bestaat uit twee lagen:

  • De eerste laag die middels daklijm en nageltjes aan de dakconstructie vastgezet wordt.
  • De toplaag welke waterdicht is en wordt versmolten met de eerste laag. Dit gebeurt door middel van een gasbrander.

Wat is de levensduur van een bitumen dakbedekking?

In Nederland zijn de meeste platte daken aangelegd met een bitumen dakbedekking. Gemiddeld gaat een bitumen dakbedekking 20 tot 25 jaar mee, waarna het vervangen moet worden. Er zijn verschillende factoren die de dakbedekking sneller zullen verouderen:

  • Extreme wind
  • UV-straling (zon)
  • Extreme kou
  • Neerslag
  • Hitte

Wordt het dak aan veel van deze factoren blootgesteld, dan zal de dakbedekking doorgaans minder lang mee gaan. Vooral UV-straling heeft een groot effect op de levensduur van een bitumen dakbedekking. Wanneer je een groendak aanlegt op een bitumen dakbedekking zal de levensduur verdubbelen.  Dit komt doordat een groendak ervoor zorgt dat de dakbedekking minder blootgesteld wordt aan de verouderende factoren. Leg je dus een nieuw bitumen dakbedekking aan, dan zal deze met een groendak erop gemiddeld 40 tot 50 jaar mee gaan. Maar ook voor bestaande bitumen dakbedekking die nog in goede staat zijn, zorgt een groendak voor de verlenging van de levensduur. Let hier wel op dat wanneer je een groendak aanlegt op een dak dat misschien nog maar een paar jaar meekan, het lastig is om het groendak er weer af te halen bij eventuele vervanging van de dakbedekking.

Is mijn bitumen dakbedekking nog in orde?

Een plat dak is kwetsbaarder dan een schuin dak waardoor er sneller onderhoud nodig is. Indien je nog goed ter been bent kun je zelf licht onderhoud verrichten zoals het verwijderen van bladeren, algen, en mos. Let hier wel op je veiligheid bij het betreden van en lopen op het dak. 

Wanneer er scheurtjes in de dakbedekking zichtbaar zijn is de dakbedekking niet meer waterdicht en moet je dit zo snel mogelijk repareren. Laat dit doen door een dakdekker die verstand van zaken heeft.

Ook is blaasvorming een veelvoorkomend probleem. Dit zijn een soort bellen op de dakbedekking die ontstaan door vocht of waterdamp dat onder de bedekking terecht gekomen is. Indien dit het geval is, laat er dan altijd een dakdekker naar kijken!

Wanneer de dakbedekking er droog uitziet en wanneer je er met je vinger overheen gaat afbrokkelt, dan duidt dit op ouderdom van de dakbedekking. Dit zie je vaak aan de zijkant van het dak bij de dakopstand (dakrand). De dakopstanden zijn soms extra onderhevig aan UV-straling waardoor ze sneller kunnen verouderen.

Heb je ooit lekkage gehad bij de desbetreffende dakbedekking en is dit niet vakkundig gerepareerd door een dakdekker? Laat dan eerst een dakdekker naar het dak kijken voordat je een groendak aanlegt.

EPDM of Bitumen?

Is de dakbedekking aan het einde van zijn levensduur en overweeg je een nieuwe dakbedekking aan te leggen alvorens je een groendak aanlegt maar weet je niet of je moet kiezen tussen EPDM of bitumen? Hieronder de voor- en nadelen van beide opties. Lees ook meer over alle soorten dakbedekkingen in dit artikel.

EPDM

Voordelen:

  • Koude montage: het wordt gelijmd
  • Synthetisch rubber waardoor het praktisch niet scheurt
  • Laag ecologisch impact: het is volledig te recyclen
  • Gaat bij goede montage en materialen gemiddeld 40-50 jaar mee
  • Kan direct een groendak op (wortelwerend)

Nadelen:

  • Relatief nieuw product
  • Verschil in kwaliteit per dakdekker in materiaal en aanleg
  • Verwijderen van EPDM is een grote klus
  • Vaak duurder dan bitumen

Bitumen

Voordelen:

  • Ijzersterk materiaal
  • Gedegen en bewezen product
  • Erg goed bestand tegen weersinvloeden
  • Vaak goedkoper dan EPDM
  • Bij bestaande bitumen dak is overlagen van de dakbedekking mogelijk

Nadelen:

  • Kortere levensduur, 20 – 25 jaar, dan EPDM
  • Standaard niet wortelwerend (wortelwerende bitumen is wel mogelijk)
  • Restproduct van aardolie
Scroll to top