Hier vind je de veel gestelde vragen en de antwoorden daarop. Staat je vraag en antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!
Om er achter te komen of jouw dak sterk genoeg is moet er gekeken worden naar de constructie. Vaak bestaat een dakconstructie uit beton, cellenbeton of houtskeletbouw. Wij adviseren om altijd een bouwkundige naar jouw dak te laten kijken.
Wanneer het een plat dak van beton betreft is het in de meeste gevallen geschikt voor het gewicht van een groendak.
Indien het een plat dak betreft met cellenbeton dan is vaak het dak specifiek gemaakt op het gewicht dat het minimaal moet dragen. In dit geval zul je moeten kijken naar het draaggewicht van het cellenbeton. Het is dan handig om in de bouwtekeningen te kijken. Een bouwkundige/constructeur kan je hier vaak mee helpen.
Indien het gaat om houtskeletbouw dan kun je een berekening maken op basis van de houtconstructie. De waardes die hier belangrijk zijn, zijn de hart-op-hartafstand, overspanning, hoogte en dikte van de balk. Wij helpen je hier graag mee. Is de constructie niet zichtbaar? Dan hebben we een bouwtekening nodig. Is deze er ook niet? Dan moet er een opening gemaakt worden in het plafond om de balklaag te bekijken.
Kom je er niet uit, of wil je graag dat wij helpen? Neem contact met ons op.
Disclaimer: wij zijn geen constructeurs en het toepassen van alle tips in dit artikel zijn voor eigen risico.
Voor het wassen van de ramen, schilderen van de kozijnen of andere onderhoudswerkzaamheden kun je prima op het groendak lopen. Wil je een ladder op het groendak zetten? Zet dan iets onder de punten van de ladder zodat de punten van de ladder het groendak niet beschadigen.
Een groendak kun je het hele jaar door aanleggen, ook in de winter. Wij raden het echter af om wanneer het vriest het dak op te gaan vanwege veiligheid en ijsvorming op het dak.
Jazeker. Je kunt via onze berekentool aangeven dat je het groendak graag wilt laten aanleggen. Er wordt dan direct een offerte voor je gemaakt met aanlegkosten erbij.
Dat hangt af van waar je woont. Er zijn verschillende gemeentes, waterschappen en provincies die subsidies bieden voor het aanleggen van groene daken. In onze berekentool kun je ook je postcode invullen. Je ziet dan direct of er een subsidie mogelijk is voor waar jij woont. Of ga naar onze subsidie pagina.
Of jouw dak geschikt is voor een groendak hangt van een paar zaken af:
Hellingshoek van het dak
Voor een hellend dak tot 20 graden zijn de groendakpakketten op de website geschikt. Zit je rond de 20 graden of erboven? Neem dan contact met ons op. We hebben namelijk ook groendakpakketten die geschikt zijn voor daken tot 65 graden helling.
Staat van de dakbedekking
Indien je een groendak wilt aanleggen is het belangrijk dat jouw dakbedekking in goede staat verkeert en waterdicht is. Wanneer jouw dakbedekking beschadigd is, bijvoorbeeld scheurtjes of omhoog komt, dan raden wij af om daarop een groendak aan te leggen. Leg dan eerst een nieuwe dakbedekking aan. Dit werkt ook positief omdat jouw nieuwe dakbedekking dan door het groendak nog langer mee gaat!
Wil je een nieuwe dakbedekking laten aanleggen? Wij helpen je hier graag mee.
Zonligging
Een groendak met sedum heeft minimaal 2 uur zonlicht per dag nodig om te kunnen overleven. Heb je dus een dak dat permanent niet in de zon ligt in de winter? Dan raden wij een groendak af. In alle overige gevallen is het geschikt voor een groendak.
Onder de 15 graden moet je het groendak in 48 uur aanleggen of in ieder geval de sedummatten uitrollen. Boven de 15 graden is dit 24 uur. Op hele hete dagen raden wij aan om het dezelfde dag aan te leggen. Dit komt omdat het sedum anders te snel uitdroogt.
In onderstaande artikelen leggen wij stap voor stap uit hoe je een groendak zelf kunt aanleggen.
Download hier de korte onderhoudsinstructies.
In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe jij jouw groendak moet onderhouden.
Dat hangt van jouw dakbedekking af. Bij EPDM en PVC dakbedekkingen hoef je geen wortelwerende folie te gebruiken. Bij bitumen in de meeste gevallen wel.